De-ale bunicii

Cum scăpăm de durerile de gât şi alte poveţe din bătrâni


Descoperiţi sfaturi despre cum să aveţi murături mai rezistente, despre cum se păstrează varza murată, despre cum verificăm dacă sunt proaspete sau nu ouăle, cum să avem roşii de grădină până iarna, precum şi alte învăţături utile.
Cum scăpăm de durerile de gât şi alte poveţe din bătrâni
Merele coapte, bune pentru dererile de gât
La realizarea acestei rubrici, poate contribui oricare dintre dumneavoastră. Vă invităm, aşadar, să vă întrebaţi bunicii cât mai multe lucruri şi apoi să împărtăşiţi cu cititorii noştri cele învăţate, trimiţându-ne informaţiile pe adresa de e-mail. Vă aşteptăm! Până atunci, iată ce am mai aflat: Pentru murături rezistente Murăturile rămân tari, aromate şi nu fac mucigai, dacă adăugăm boabe de muştar, bucăţi de gutui şi crenguţe de busioc în saramură, plus o lingură de ulei deasupra. Cum se păstrează varza murată Varza se păstrează mai mult timp, dacă adăugăm din când în când câte o bucată de zahăr sau ungem cu smoală neagră interiorul butoiului de lemn. Varza nu se acreşte foarte tare dacă în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn spălat. Cum verificăm dacă sunt proaspete sau nu ouăle Simplu! În apă rece. Dacă plutesc, sunt vechi, iar dacă se lasă la fund, înseamnă că sunt bune. Cum se mai pot conserva ouăle Pe vremea când ţăranii nu aveau frigidere, aceştia păstrau ouăle între 3 – 6 luni, dacă le puneau în sare grunjoasă sau pastă de var. Cum să avem roşii de grădină până iarna Când sunt gogonelele pârguite doar puţin, le rupem cu codiţă şi le învelim în ziar, punându-le în lădiţe. Apoi, le punem la păstrare în beci, la peste 10 grade Celsius. Aşa se vor coace încet, astfel încât vom avea roşii până în decembrie – ianuarie. O altă metodă prin care bătrânii aveau grijă să aibă roşii până iarna târziu, era să rupă gogonelele cu crenguţă cu tot şi sa le atârne pe o funie într-o bucătărie locuită. Cum tratăm răceala sau gripa Pe vremuri, bunicii tratau copiii de răceală sau gripă în felul următor: îi spălau bine cu apă caldă şi săpun ca să li se deschidă porii, îi ştergeau energic, după care îi împachetau în frunze de hrean şi îi înveleau bine cu pături şi cu plapuma. Transpirau tare, şi chiar dacă pielea îi ustura puţin de la frunzele de hrean, ştiau că aşa le trece răceala. Dacă ne doare gâtul Ajută merele coapte, peste care punem şi puţină miere atunci când le servim. Ce facem imediat după o arsură Punem repede zona afectată sub un jet cu apă rece, după care aplicăm în mod repetat albuş de ou bătut spumă. Acesta, datorită colagenului natural existent, va acţiona prin refacerea ţesuturilor. Cum tratăm părul degradat de frig Simplu, după ce spălăm părul, ne clătim cu apă în care dizolvăm zeama de la 1 lămâie, fără a ne mai clăti după aceea. Învăţături culese de Ana A. Negru


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 11 articole
Pâine cu suflet de la tanti Ana
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă