Oamenii de lângă noi

Pâine cu suflet de la tanti Ana


Haideţi să aflaţi de la tanti Ana din Holbav, cum se face o pâine adevărată, cu maia.
Pâine cu suflet de la tanti Ana
Tanti Ana, după ce a pus pâinea în cuptor. Foto: Ana A. Negru
Suntem pe Dealul Mare din Holbav, unde casele sunt rare şi neelectrificate.
Oamenii trăiesc simplu, au pământ pe care-l cultivă lângă casă, au animale.

Tanti Ana, la cei peste şaptezeci de ani ai săi, are căsuţa ei aici, pe care o gospodăreşte împreună cu fiul ei şi cu cei doi nepoţi. Au pe lângă casă tot ce le trebuie: grădină cu legume, păşune, porci, vacă, o pereche de boi, găini, pisici, câini. Şi, mai ales, au cuptor de făcut paine. Cineva din sat obişnuia să le construiască, însă acum e bătrân.

Pentru că e sâmbătă dimineaţa, e zi de făcut pâine. Tanti Ana spune că să faci o pâine cu adevărat bună, durează cca 4 ore. Rețeta completă, aici.

Începe prin a frământa aluatul cu plămădeala pregătită dinainte. Face treaba asta mai mult de jumătate de oră şi într-un ritm din ce în ce mai energic, de parcă ar transmite o poveste. Apoi, îl lasă să se odihnească cca o oră, timp în care pregăteşte gătejele şi lemnele pentru cuptor.

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
Face focul şi aşteaptă până rămâne doar jăraticul, pe care apoi îl scoate într-o găleată şi lasă cuptorul încins, gata pregătit.

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
Tanti Ana aduce apoi aluatul crescut şi începe a-l frământa din nou, de data asta uşor, de parcă ar apuca un copil. Îi ies patru pâini mari şi rotunde, pe care le pune pe lopata de lemn şi le dă drumul în cuptor.

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
De-acum durează două ore până ce pâinea e gata, pentru că dumneaei spune că “o pâine nu iese bună, dacă e doar încălzită”; ea trebuie coaptă lent.

Oamenii ca tanti Ana cunosc ritmul firesc al lucrurilor şi nu-l grăbesc în niciun fel; ci îl respectă şi îl trec prin sufletul lor, ingredient fără de care, viaţa ar fi searbădă, nu-i aşa?

cuvant cheie ptr SEO

Text şi foto: Ana A. Negru


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana A. Negru (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal), cu o experienţă de 14 ani în marketing şi publicitate, dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL, în iunie 2009, din pasiune pentru satul tradiţional şi pentru fotografia etnografică. Contact: ana.negru@revista-satul.ro
Dezvoltat de Terrasoft

Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 27 articole
Incursiune în universul unui apicultor
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă