Oamenii de lângă noi

Pâine cu suflet de la tanti Ana


Haideţi să aflaţi de la tanti Ana din Holbav, cum se face o pâine adevărată, cu maia.
Pâine cu suflet de la tanti Ana
Tanti Ana, după ce a pus pâinea în cuptor. Foto: Ana A. Negru
Suntem pe Dealul Mare din Holbav, unde casele sunt rare şi neelectrificate. Oamenii trăiesc simplu, au pământ pe care-l cultivă lângă casă, au animale.

Tanti Ana, la cei peste şaptezeci de ani ai săi, are căsuţa ei aici, pe care o gospodăreşte împreună cu fiul ei şi cu cei doi nepoţi. Au pe lângă casă tot ce le trebuie: grădină cu legume, păşune, porci, vacă, o pereche de boi, găini, pisici, câini. Şi, mai ales, au cuptor de făcut paine. Cineva din sat obişnuia să le construiască, însă acum e bătrân.

Pentru că e sâmbătă dimineaţa, e zi de făcut pâine. Tanti Ana spune că să faci o pâine cu adevărat bună, durează aproape o zi întreagă. Rețeta completă, aici.

Începe prin a frământa aluatul cu plămădeala pregătită dinainte. Face treaba asta mai mult de jumătate de oră şi într-un ritm din ce în ce mai energic, de parcă ar transmite o poveste. Apoi, îl lasă să se odihnească, timp în care pregăteşte gătejele şi lemnele pentru cuptor.

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
Face focul şi aşteaptă până rămâne doar jăraticul, pe care apoi îl scoate într-o găleată şi lasă cuptorul încins, gata pregătit.

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
Tanti Ana aduce apoi aluatul crescut şi începe a-l împărți și modela, de data asta uşor, de parcă ar apuca un copil. Îi ies patru pâini mari şi rotunde, pe care le mai lasă un pic la crescut și apoi le pune pe lopata de lemn şi le dă drumul în cuptor.

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
De-acum durează două ore până ce pâinea e gata, pentru că “o pâine nu iese bună, dacă e doar încălzită”; ea trebuie coaptă lent.

Oamenii ca tanti Ana cunosc ritmul firesc al lucrurilor şi nu-l grăbesc în niciun fel; ci îl respectă şi îl trec prin sufletul lor, ingredient fără de care, viaţa ar fi searbădă, nu-i aşa?

cuvant cheie ptr SEO

Text şi foto: Ana A. Negru


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 27 articole
Incursiune în universul apicultorului Petru Moldovan
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă