Bucătărie tradiţională
Revista Satul - Anul V, nr. 13, 2013


Tochitură de vită la ceaun


Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc


Fiind zi de sâmbătă, tanti Ana face pâine, iar noi am avut norocul s-o vizităm tocmai atunci. Așasar, iată mai jos rețeta, iar <a href="http://www.revista-satul.ro/paine-cu-suflet-de-la-tanti-ana/"> aici</a> mai multe imagini și întreaga poveste.<br>
<br>
Plămădeala:<br>
- 2 - 3 cartofi fierti și rași<br>
- cca 700 g făină<br>
- cam 5 - 6 linguri de maia <br>
- apă călduță, ce se pune treptat, atâta cât e nevoie încât să iasă un aluat nu prea vârtos.<br>
<br>
Mod de preparare (pentru patru pâini potrivit de mari):<br>
1. Se pregătește plămădeala cu ingredientele de mai sus și se lasă la crescut de seara până dimineața. <br>
2. După ce-a stat de seara până dimineața la temperatura camerei, plămădeala se poate folosi la pâine. <br>
Tanti Ana adaugă 5 kg de făină, cam 4 - 5 linguri cu sare și, treptat, apă călduță atât cât e nevoie, pentru a ieși un aluat potrivit de vârtos.<br>
3. Se frământă bine, până când nu se mai lipește de degete.<br>
3. Se lasă la crescut până când își mărește volumul în mod vizibil.<br>
4. Apoi, se împarte aluatul în patru și se modelează, pe rând, patru pâini rotunde. Se mai lasă din nou la crescut.<br>
5. Apoi, se pun pâinile pe lopata de lemn și se dau la cuptorul încins, pregătit dinainte.<br>
6. Tanti Ana spune că timpul de coacere în cuptorul pe vatră este de cca două ore, pentru că “o pâine nu iese bună, dacă e doar încălzită”; ea trebuie coaptă lent. <br>
7. La final, coaja groasă se bate cu un băț. Din ea se poate face pesmet.<br>
<br>
<i>Poftă bună!</i><br>



Articolul precedent: Tochitură de vită la ceaun


Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural