Meşteşuguri
Revista Satul - Anul I, nr. 1, 2009


Dumitru Sofonea - cojocarul din Drăguş
Cum a fost reintrodusă în România ocupaţia tradiţională de constructor - restaurator de orgi


Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc


La încondeierea ouălelor de Paşte (ce au fost golite iniţial de conţinut cu ajutorul unei seringi, prin două orificii făcute la capete) se foloseşte instrumentul tradiţional, numit chişiţa, adică o bucăţică de lemn cu un vârf de metal în capăt (ca un cuişor), cu care aplică un strat subţire de ceară topită, după un anumit model.<br>
<br>
În localitatea bucovineană Poiana Stampei, în loc de chişiţă, modelele se conturează cu peniţa cu tuş şi se „umplu” în culori de apă (amestecate cu puţin spirt), cu un beţişor de lemn de fag, cu vârful învelit în vată.<br>
<br>
Ornamentaţia este florală, strălucitoare sau imită bundiţa – costumul lor popular.<br>
<br>
Ceara naturală de albine este menţinută caldă cu ajutorul unei lămpi electrice care este ţinută tot timpul în priză.<br>
<br>
Text şi foto: Ana A. Negru
<br>
Aflați mai multe despre tehnica încondeierii ouălor din revista SATUL nr. 1.



Articolul precedent: Dumitru Sofonea - cojocarul din Drăguş
Articolul urmator: Cum a fost reintrodusă în România ocupaţia tradiţională de constructor - restaurator de orgi


Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural