Evenimente
Revista Satul - Anul V, nr. 13, 2013


Apariţie editorială: <i>De ce fotografia?</i>
Curs de permacultură la Brașov


Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc


Săliște, Sibiu, 16-17 mai 2015

Familia Peligrad are puternice rădăcini în zona Sibiului, în Mărginime, mai exact. Chiar dacă drumurile membrilor familiei s-au îndreptat spre toate colțurile țării și chiar ale lumii, în fiecare există sentimentul apartenenței la această familie numeroasă, mândria de a fi una dintre cele mai vechi familii din România, cu înaintași demni, lideri ai comunităților lor.

Se remarcă printre ei un academician și savant – Dumitru Peligrad, autor al unei teorii a cunoașterii (biognosologie), scriitor de carte și filantrop, dar și prima femeie Miss Romania în 1907 (Maria Peligrad) sau o actriță de la Hollywood (Irina Peligrad) care a jucat în numeroase filme americane.

<img style="display:block; margin-left:auto; margin-right:auto;" src="http://www.revista-satul.ro/pic/evenimente/Reuniune fam Peligrad/Maria Peligrad 2.jpg" alt="cuvant cheie ptr SEO" width="726" />
Alături de ei, mulți membri ai familiei au devenit ingineri, antreprenori, profesori, oameni de artă și personalități active în mediile lor. În general, membrii acestei familii, chiar dacă s-au stabilit în diferite locuri din lume, au același set de valori, ceea ce este remarcabil.

Acum, glasul neamului îi adună, din nou, pe fiii săi.
În Piața Mare din Săliște, județul Sibiu, va avea loc în data de 16 mai, la ora 13, cea de a doua reuniune a familiei Peligrad, cu sprijinul Primăriei Săliște și al comunității locale.
Vor veni acolo membri cu vârste de la câteva luni, la peste 90 ani, multe generații care se vor revedea cu bucurie, inclusiv fiul academicianului Dumitru Peligrad, d-nul Denis Buican, scriitor bilingv, biolog, filosof și istoric al științelor.

După participarea numeroasă de la ediția întâi (circa 100 persoane), ne așteptăm să vină un număr asemănător de membri ai familiei din țară (București, Sibiu, Slatina, Pitești, Galați, Cluj Napoca, Brașov etc), dar și din străinătate (USA, Franța, Italia, Austria etc).

În prima zi, va avea loc o întâlnire în sala festivă a Primăriei Săliște unde, în prezența d-lui primar Horațiu Dumitru Răcuciu, familia Peligrad va avea un cuvânt de cinste pentru înaintașii săi și îi va onora cu câteva cuvinte pline de miez, apoi se vor prezenta și vor afla fiecare pe unde i-au mai purtat pașii în ultimul timp.
În final, vor discuta despre două teme importante: realizarea arborelui genealogic al familiei (atestată documentar în Săliște înca din 1616), dar și reunirea membrilor familiei pe site-ul <a href="http://www.peligrad.ro/">www.peligrad.ro</a>, un portal ce aparține familiei și unde fiecare se regăsește.

După încheierea acestui moment, va fi realizată tradiționala poză de familie pe treptele instituției, apoi, se vor îndrepta spre Vila Peligrad, imobil ce a aparținut familiei Peligrad și care acum găzduiește “Muzeul Mărginimii Sibiului”, unde vor studia exponatele muzeului și le vor prezenta fiilor și nepoților.
Acolo se găsește și o pălărie a unui membru al familiei, care a luptat alături de căpitanul pandurilor – Tudor Vladimirescu.

Spre seară, familia va petrece la un restaurant din centrul orașului Săliște.
A doua zi, după participarea la slujba de duminică și onorarea decedaților în cimitirele orașului, într-o bună tradiție, membrii familiei Peligrad vor organiza un grătar “ca Acasă”.

Organizator:
Sorin Peligrad – 0730830760
[email protected]
<a href="http://www.peligrad.ro/">www.peligrad.ro</a>



Articolul precedent: Apariţie editorială: <i>De ce fotografia?</i>
Articolul urmator: Curs de permacultură la Brașov


Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural