Mărturisiri

La porţile Raiului


Apare peste tot viziunea potrivit căreia, spre deosebire de insipidul rai, iadul este mult mai „interesant“. Da, pentru că această perspectivă, aşa cum însuşi adjectivul în cauză o arată, presupune o receptare mentală, sau, mai corect, exclusiv mentală.
La porţile Raiului
Apus memorabil în Vama Buzăului
Dacă raiul nu este perceput altfel decât ca fiind plicticos, aceasta se explică pentru că el nu e doar pentru raţiune, ci pentru iubire. Iar lucrul acesta nu poate fi înţeles decât dinlăuntru. E ca o urcare pe munte. De pe poteca îngustă ce traversează chinuit un peisaj mai degrabă banal, nu ai cum să bănuieşti priveliştea răvăşitoare de sus. Vorba lui C.S. Lewis: nu înţelegem binele decât în măsura bunătăţii noastre. De aici şi explicaţia goanei nebune după originalitate şi complexele produse de ea. Sufocat sufleteşte de idolul hipertrofiat al raţiunii şi de (auto)minciuna în care se zbate, omul postmodern vede numai cu ochii empirici şi inventariază nevrotic creaţiile de dinaintea lui, căutând o nişă virgină pe care să şi-o însuşească ─ demers falimentar prin definiţie, ce nu conduce decât înspre contorsiuni sterile. Originalitatea este însă ─ lucru de bun-simţ, pentru că eu sunt eu şi tu eşti tu ─ implicită existenţei fiecăruia, doar că iese la suprafaţă doar odată cu o fiinţare autentică. Trebuie, spunea Horia Bernea, doar să te străduieşti să spui adevărul, şi originalitatea va veni de la sine. Aceasta, întrucât adevărul este consubstanţial iubirii (agape, nu eros), forma supremă de cunoaştere. Omul creează şi percepe cu adevărat doar în starea de iubire. Text şi foto: Andrei Baciu Vă reamintim că revista SATUL este disponibilă la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", la librării din Braşov: Şt. O. Iosif, Okian, Predania; la Muzeul de Etnografie Braşov.


Andrei Baciu
Andrei Baciu (n. 1983), locuieşte în comuna Măgurele, judeţul Prahova şi este doctor în literatură şi profesor la un liceu din apropiere.
A publicat fotografii şi articole în majoritatea revistelor autohtone, tipărite sau doar online, de fotografie şi nu numai: Foto4All, Photo Magazine, Foto-Video digital, Revista “Satul”, Photo Travel, foto-magazin.ro, liternet.ro, avola.ro, fotografa.ro, mixuldecultura.ro. Acestora li se adaugă publicaţii străine precum Fotoblur, The Photo Paper, F-Stop, qTp Magazine, World Photographers' Summit, 210 Photographers. 1X2 (1x.com) sau 591photography.com.
A fost nominalizat şi a câştigat o serie de premii la competiţii precum: Black & White Spider Awards, IPA (International Photography Awards), Digital Camera Photographer of the Year, British Romanian Chamber of Commerce Photo Competition etc.
<a href="http://www.andreibaciu.ro/">www.andreibaciu.ro</a>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 6 articole
Puterea de a nu ne vinde
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă