Oamenii de lângă noi

Un om liber


Era foarte devreme dimineaţa, când acest ţăran s-a trezit pentru a se apuca de treburile gospodăreşti. Nu este o zi specială, ci în fiecare zi urmează ritmic acelaşi program.
Un om liber
Nenea Lazăr - un om liber
Începe de cu noapte cu îngrijirea animalelor şi continuă până spre apusul soarelui cu grădina din spatele casei. Face totul fără larmă sau stres, dar cu o permanentă seriozitate şi bucurie, care dau la iveală dragostea pentru munca lui. Acum treburile sunt aproape terminate şi este încântat să stea de poveşti cu noi. Vocea lui se aude încet când ne povesteşte despre vreme, recoltă, animale şi alte lucruri atât de importante pentru el.
Nu vorbeşte deloc despre problemele politice, economice sau despre scandalurile cele mai populare, ci trăieşte liber de toate acestea, rugându-se lui Dumnezeu pentru ziua de mâine.
Să dea Bunul Dumnezeu recoltă anul acesta, că tare a mai fost greu cu furtunile de peste vară, ne spune arătând spre grădina din spatele casei. Ne conduce printre straturile de legume, arătându-ne pagubele despre care vorbeşte, iar la marginea peticului de pământ, îşi ridică privirea şi inspiră încrezător: la o distanţă de doar câţiva kilometri, se văd clar crestele munţilor Făgăraş.

Text şi foto: Bogdan Ciopaşiu


Bogdan Ciopaşiu
Bogdan Ciopașiu (n. 1985) este un tânăr pasionat de satul românesc, de munți și călătorii.
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 8 articole
Tradiţiile şi obiceiurile româneşti, în viziunea pictorului Nicolae Pătru
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă