Meşteşuguri

La Vâltori, în satul Lisa


La intrare în satul făgărăşean Lisa, este complexul denumit “La Vâltori”. Aici puteţi regăsi şi observa întregul proces pe care-l parcurge lâna, alături de familiile Greavu și Lungociu, ce duc mai departe acest meşteşug.
La Vâltori, în satul Lisa
Văltoarea unde se spală lâna
Veți putea descoperi fiecare etapă în parte: de la spălare, la prelucrarea firului cu ajutorul unor utilaje speciale, la răsucirea lui şi formarea ghemelor, la crearea ţesăturilor la război şi până la finisarea acestor produse, printr-o tehnică păstrată cu sfinţenie din străbuni.

Astfel, familia Greavu este cea de-a cincea generaţie care duce mai departe meşteşugul spălării şi finisării ţesăturii prin folosirea energiei cinetice a apei, care formează în dispozitivul montat pe cursul său, o vâltoare în care ţesătura este învârtită cu forţă.

Tehnica instalaţiei:
Procesul de prelucrare reproduce fenomenul vârtejurilor de pe cursul învolburat al apelor de munte.
Instalaţia este, de fapt, un coş tronconic cu vârful în jos, fixat pe un canal amenajat în apropierea unui râu.
Acolo se spală ţesătura.

cuvant cheie ptr SEO
După spălare, ţesătura este uscată.

cuvant cheie ptr SEO
Apoi, este introdusă în mai multe etape de pieptănare cu crenguţe de păducel, pe o roată specială de lemn, după care este din nou spălată şi uscată.

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
Apoi, ţesătura intră într-o cameră încălzită până la 80 de grade Celsius, unde este pusă pe o roată ce are nişte cuie de lemn în interior. Înăuntru se formează un climat de saună, datorită pietrelor reci plasate în jurul sursei de caldură. Materialul se usucă şi, de aceea, trebuie ca mereu să fie aruncată apă peste el.
La sfârşit, ţesătura se micşorează cu aproape 50 %, devenind însă impermeabilă şi mult mai rezistentă, firul de lână fixându-se foarte bine în acest fel.

cuvant cheie ptr SEO
Apoi, cu ajutorul unor utilaje speciale, se trece la prelucrarea firului, la răsucirea lui şi la formarea ghemelor.

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
După aceea, lâna e numai bună de țesut, iar d-na Maria Greavu, împreună cu fiica sa, creează iarna o mulțime de carpete, covoare, pături, traiste, șosete, papuci de casă și multe altele.

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO

Text şi foto: Ana A. Negru


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 20 articole
Lumea mitică a satului românesc. Timpul Rusaliilor
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă