Meşteşuguri

Fierarul din Drăguș


Gheorghe COACIU (79 de ani) bate fierul de peste 50 de ani, de pe vremea când în satul Drăguș erau patru fierari.
Fierarul din Drăguș
Potcovitul - foto de Ana A. Negru
cuvant cheie ptr SEO

cuvant cheie ptr SEO

“Io sunt în meseria asta de 56 de ani. Îs născut şi crescut aici în Drăguş. Asta e cea mai grea muncă; că fierul e ăl mai greu. Acuma nu prea mă mai pot mişca bine, că am picioarele bolnave. Am învăţat meseria asta când am fost ucenic 3 ani de zile în satul Dejani, la meşterul Tătărăscu Vasile. Dup-aia, m-am dus în armată şi-am fost şi-acolo tot fierar. Apăi câte potcoave am bătut io, un tren de 10 tone, sigur! În afară de potcoave, facem şi pluguri, şi grape, orice obiecte care trebe în agricultură. Clienţii mei sunt şi din sat, şi străini, că am rămas singurul fierar din sat; am fost patru fierari în satu’ ăsta, dar au murit, am rămas numa’ io. După mine va rămâne nepotul meu”.

Text și foto: Ana A. Negru


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 8 articole
Lumea mitică a satului românesc. Timpul Rusaliilor
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă