De-ale bunicii

Cum se face untul de casă şi alte sfaturi utile


Aflaţi în continuare cum se face untul de casă, cum se îngrijesc căpşunii, din ce să preparaţi insecticid natural, cum se apretează rufele, cum se ameliorează colicii la copil şi alte sfaturi utile.
Cum se face untul de casă şi alte sfaturi utile
Unt proaspăt
La realizarea acestei rubrici, poate contribui oricare dintre dumneavoastră. Vă invităm, aşadar, să vă întrebaţi bunicii cât mai multe lucruri şi apoi să împărtăşiţi cu cititorii noştri cele învăţate, trimiţându-ne informaţiile pe adresa de e-mail. Vă aşteptăm! Cum scăpăm căpşunii de purici Dacă vedeţi pe căpşuni purici care le mănâncă frunzele, pregătiţi cenuşă şi presăraţi peste ei. Vor fugi. Insecticid natural Se amestecă ardei iute mărunţit sau praf de piper cu apă şi se stropesc plantele până când dispar insectele. Pentru cartofi, se prepară o soluţie din gândaci de Colorado morţi şi bătuţi în sticlă, cu apă şi cu usturoi mărunţit. Cum se apretează rufele Se pun 2 linguri de făină la 1 l de apă clocotită, se mai lasă să dea în câteva clocote, se amestecă continuu, după care se strecoară în ligheanul în care urmează să se apreteze. Se amestecă cu apă rece. Se înmoaie rufele în apret, se storc şi se pun la uscat. Cum îndepărtăm ţânţarii Frunzele de roşii, agăţate în şirag prin camere, pot îndepărta ţânţarii şi viespile. Unt de casă Se poate face şi din smântână de pe lapte fiert, care apoi se lasă la răcit şi se dă la frigider peste zi şi toată noaptea, ca să se strângă cât mai multă smântână. A doua zi, deja se poate prepara untul. Se adună smântâna, se pune într-o cană şi se amestecă cu linguriţa până când se separă laptele de unt. Ajută dacă amestecăm ţinând cana deasupra unei surse de căldură. Când e aproape gata, punem puţină apă rece, ca să se separe mai bine şi să se “spele” untul, după care e gata de mâncat. Cum se ameliorează colicii la copil Dacă mama bea ceai de fincin, anason, coriandru, chimen, copilul îşi va lua din laptele matern substanţele de care are nevoie ca să treacă mai uşor peste colici. În plus, aceste plante vor creşte şi lactaţia mamei. Dacă îi curg ochii sugarului Mama poate să îi picure lapte matern în ochi. La fel în nas, dacă e înfundat. Baia bebeluşului Pentru ca bebeluşul să aibă pielea sănătoasă şi frumoasă, în apa pentru baia zilnică se adaugă cam 5 linguri cu tărâţă şi 2 linguri cu muşeţel. Se lasă să dea în 2 – 3 clocote şi se strecoară. În plus, după o astfel de baie, pielea bebeluşului va mirosi foarte frumos şi proaspăt. Învăţături culese de Ana A. Negru


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 7 articole
Icoana mea este o rugăciune
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă