Editorial

Cum s-a născut revista SATUL


Descoperă cum s-a născut ideea de a crea o revistă dedicată satului românesc tradițional.
Cum s-a născut revista SATUL
Lângă focul de tabără, la o stână din satul Paloș Ardeal
Dragi cititori, În august 2008, am avut ocazia de a participa la o tabără de fotografie din cadrul unui proiect care s-a numit “Hai la ţară! – Tradiţia anotimpurilor”. Organizatorii (Eco Club Montan “Carol Lehmann” Brasov (ECOL) – în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brașov), tineri şi entuziaști, mi s-au părut geniali, de când am auzit de iniţiativa lor la radio, fapt pentru care m-am înscris şi eu la concurs. În etapa de primăvară „m-au ocolit”, dar în cea de vară, fotografiile mele le-au atras atenţia şi m-au selectat.
O să vă povestesc pe scurt.

Tabăra a avut loc în Paloş Ardeal – un sat din comuna Caţa, cam la două ore distanţă de Braşov, mic – cu doar patru străzi, situat între dealuri, cu oameni simpli şi harnici care păstrează obiceiuri vechi, precum oieritul şi apicultura şi unde timpul parcă stă pe loc.
Preţuiesc această experienţă din mai multe motive, dar în primul rând pentru că am avut ocazia să gust din plin din simplitatea vieţii la ţară. De exemplu, odată ajunşi în sat, am fost transportaţi cu “balena” – remorca pentru fân ataşată tractorului - cca 5 km sau mai mult, până în inima dealurilor din zonă.

cuvant cheie ptr SEO
Acolo, ne-am petrecut noaptea cu cortul lângă o stână şi, alături de ciobani, am băut lapte de oaie şi de vacă, am mâncat tradiţionalul bulz, am desluşit tainele procesării laptelui în “laboratorul” improvizat de ciobani, am ascultat la gura focului cântecele lor din fluier şi am depănat poveşti fel-de-fel sau am ciulit urechile la fiecare lătrat al câinilor pentru că, acolo, vizita urşilor e lucru obişnuit.

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
A doua zi, începând cu ora 5 dimineaţa, am asistat la ritualul de mulgere a oilor, care-i treabă serioasă, din moment ce, dacă nu-i făcută, oile nu mai dau lapte anul următor – după cum ne-au explicat ciobanii.

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
Apoi, am coborât din nou în sat, unde am vizitat o familie de apicultori şi stupii din grădină. Aşa am înţeles şi câteva din tainele acestui vechi meşteşug; am văzut chiar și un stup tip coșniță, așa cum se foloseau în trecut și am aflat că fumul calmează albinele. În plus, am mâncat miere pe săturate şi am gustat şi fagure natural.

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
Seara, ne-am retras la vorbă în şura plină cu fân şi am vizionat fotografiile făcute peste zi, care au fost proiectate pe un panou improvizat. Se crease un mix între vechi şi nou, între modern şi rustic, de-a dreptul amuzant. Era clar că tehnologia noastră modernă contrasta enorm cu atmosfera de acolo; ne-a demonstrat-o un şoarece plictisit sau agasat că i-am invadat teritoriul, sărind dintr-un coş cu porumb şi speriindu-ne un pic.

De ce v-am povestit toate astea?
Pentru că experienţa în sine, locurile şi oamenii pe care i-am cunoscut cu acea ocazie m-au readus mai aproape de frumusețea şi simplitatea vieţii la ţară.

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
Mai mult decât atât, m-au inspirat să aprofundez “subiectul” și, în iunie 2009, s-a născut revista bilingva SATUL (marcă înregistrată) - pentru promovarea tradiţiei şi culturii din mediul rural. Aceasta e plămădită cu suflet, se coace în ritmul firesc al anotimpurilor și e despre oameni care cred în valorile care au rost. Te poartă prin satele copilăriei și îți aduce aminte de casa, obiceiurile, bucatele, meșteșugurile și povețele bunicilor.

Le mulţumesc organizatorilor proiectului « Hai la ţară! », pentru că de la ei a pornit totul, apoi partenerilor noştri, colaboratorilor, sponsorilor, prietenilor fotografi şi tuturor celor care au decis să ne sprijine, într-un fel sau altul, încă de la primele numere.
Doar câteva exemple mai jos:

cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO
cuvant cheie ptr SEO

cuvant cheie ptr SEO
Bine aţi venit în lumea firească a satului!

de Ana A. Negru
Foto: Mihai Stoica, Ana A. Negru


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 5 articole
Cât ne costă lepădarea de tradiţii?
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă