Bucătărie tradiţională

Ciorbă de perişoare


Iată o rețetă culeasă din satul Bârsana - județul Maramureș, în ziua de Paște.
Ciorbă de perişoare
Ciorbă de perişoare (reţetă de la d-na Irina Apan – Bârsana, Maramureş)
Ingrediente:
- 6 – 7 litri apă
- 1 morcov
- 1 pătrunjel
- putina ţelină
- 2 cepe mari
- 1 os de vită cu putina carne + spinare de porc proaspata, neafumata
- sare şi piper după gust
- ulei
- smântână
- sare de lămâie
- pătrunjel verde tocat mărunt

Perişoarele:
- carne tocată
- 3 ouă
- făină de grâu foarte putina
- o mână de orez
- piper
- sare după gust, vegeta

Mod de preparare:
1. Pun la fiert apa, în care se adaugă un pic de ulei şi osul curăţat de carne. 2. Într-o cratiţă călesc un pic morcovul, pătrunjelul şi ţelina date pe răzătoare şi la urmă adaug cepele.
3. Apoi se pun toate la fiert.
4. Între timp, încep să-mi pregătesc carnea, o toc, pun o mână de orez, un pic de făină de grâu - ca să le ţână, să nu se spargă, ouă – ca să le strângă, adaug piper, sare după gust, un pic de vegeta şi puţin ulei şi se amestecă toate bine, bine, bine, apoi se fac gugăle şi când fierbe ciorba, le adaug acolo una câte una, pe rând.
5. Când e gata ciorba, pun smântâna şi cine vre' sare de lămâie – că mie-mi place orice mai acrişor – şi dup-aia pun pătrunjel tăiet mărunt – verde, c-arată şi mai bine. Şi gata! Asta-i!

S-aveți poftă!

Rețetă culeasă de: Ana A. Negru


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 1 articole
Coşărcuţe
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă