Meşteşuguri

Familia Páll - meșteri olari din Corund


D-na Róza, ne-a povestit multe lucruri despre olărit și ne-a făcut chiar și o demonstrație de pictură pe ceramică.
Familia Páll - meșteri olari din Corund
D-na Róza Páll pictând un vas de ceramică. Foto: Ana A. Negru
Dumneaei a făcut doi ani de grafică la Școala Populară de Artă, dar spune că și viața i-a fost un profesor bun. Din păcate, soțul ei (frate cu meșterul olar Páll Ágoston, tot din Corund) nu mai trăiește, însă împreună cu fiul lor, ce poartă numele tatălui, duc mai departe meșteșugul olăritului.

cuvant cheie ptr SEO
Ceramica lor este expusă la Muzeul Bruckental din Sibiu și la Muzeul de Etnografie din Sibiu.

Etapele pictării ceramicii
D-na Róza ne-a spus că albul este caolin.
Prima dată se fac liniile, contururile, apoi se pictează cu albastru motivele decorative, după care se pune la cuptor prima dată, la o temperatură de 906 grade Celsius.
Se scoate de la cuptor și se dă cu galben, după care se dă cu smalț și se introduce din nou la cuptor, la aceeași temperatură.

cuvant cheie ptr SEO
Text și foto: Ana A. Negru


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 4 articole
Máté Károly din Corund – povestea unui meșter în iască
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă