Tradiţii și obiceiuri

Focurile din Joia Mare


În satul Salcia din comuna Argetoaia, judeţul Dolj, la aproximativ 50 de km de Craiova are loc în fiecare an ritualul “Focurile de Joia Mare“, procesiune desfăşurată în noaptea de joi, din Săptămâna Patimilor.
Focurile din Joia Mare
Localnică din satul Salcia aprinzând foc din coceni de porumb în fața casei în cadrul procesiunii din Joia Mare.
Ritual anual pentru pomenirea şi chemarea morţilor, în satul Salcia, din judeţul DolJ În satul Salcia din comuna Argetoaia, judeţul Dolj, la aproximativ 50 de km de Craiova are loc în fiecare an ritualul “Focurile din Joia Mare“, procesiune desfăşurată în noaptea de joi, din Săptămâna Patimilor. Cele câteva sute de săteni îşi cinstesc morţii într-un stil unic. Încă de la 4 dimineaţa, se aprind focuri din coceni de porumb şi vreascuri uscate în faţa caselor, oamenii adunându-se în jurul flăcărilor pentru a-şi aminti de cei dispăruţi din lumea celor vii, pentru a-i plânge și pentru a-i chema înapoi să vadă ce s-a mai întâmplat cu familiile şi apropiaţii lor. Apoi, femeile din sat continuă ritualul printr-un pelerinaj către cimitirul de peste dealuri. Lângă fiecare mormânt, ele aprind alte focuri, ard lumânări şi aşează vase cu tămâie şi lalele pe mormântul celor răposaţi, într-u pomenirea lor. Bocetele femeilor se aud până în depărtare, iar ritualul ţine până la ziuă. cuvant cheie ptr SEO cuvant cheie ptr SEO cuvant cheie ptr SEO cuvant cheie ptr SEO cuvant cheie ptr SEO cuvant cheie ptr SEO Un foc mai mare este aprins în apropierea bisericii şi este întreţinut de toţi oamenii care au venit la cimitir pentru a-şi chema morţii. Deşi la această procesiune participă tot satul, nimeni nu ştie de unde provine acest obicei, însă cei mai vârstnici spun că aşa a fost dintotdeauna în ziua de Joia Mare. Chiar dacă preoţii condamnă obiceiul, despre care spun că are origini păgâne, oamenii nu vor să renunţe la chemarea morţilor. Credinţa populară spune că, atraşi de căldură, morţii s-ar ridica din mormânt. „Ne amintim de ei şi venim măcar să ne răcorim la suflet; dacă nu-i mai vedem, măcar îi strigăm”, spune o localnică. Ritualul se încheie odată cu ultimele bocete, localnicii întreţin focul central din apropierea cimitirului cu resturile de coceni şi vreascuri, iar apoi pleacă spre casă, unde femeile frământă cozonaci şi colaci pe care apoi îi oferă într-u pomenirea morţilor. Foto-reportaj: Laurențiu Nica


Laurențiu Nica
Laurentiu Nica (născut în Caracal - județul Olt) este absolvent al Facultății de Sociologie din cadrul Universității din Craiova și este fotograf cu o vechime de 6 ani în presă. A lucrat pentru ziare regionale (Gazeta de Sud), cotidiene naționale (Adevărul, Click, Gazeta Sporturilor), agenții de presă naționale și internaționale (Xinhua, Mediafax, Intact Images, Imphoto, Demotix).
Laurențiu a câștigat locul 2 la Concursul Național de Fotografie “Fotogeografica” 2013, ediția a XVII-a, secțiunea Fotoreportaj, cu seria “Focurile din joia mare de la Salcia“. Concursul a avut ca tema Natura, cultura, tradiții românești și a fost organizat de Casa de Cultură a Studenților București și Ministerul Tineretului și Sportului, având ca partener Nikon România.
http://www.nikonisti.ro/articole/premiile-fotogeografica-2013/1245
Mai multe informații, aici: <a href="http://lnphotography.ro/about/">http://lnphotography.ro/about/</a>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 16 articole
Lumea mitică a satului românesc. Timpul Rusaliilor
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă