De-ale bunicii

Sfaturi practice pentru casă și grădină


Aflați ce trebuie să faceți ca să creșteți roșii sănătoase și viguroase, cum să testați calitatea mierii, cum să limpeziți supa tulbure, precum și multe altele.
Sfaturi practice pentru casă și grădină
Roșii ecologice crescute din semințe tradiționale
Bunicile noastre ştiu multe şi au ce să ne înveţe.
Prin intermediul revistei SATUL, vom încerca să transmitem mai departe din experienţa şi cunoştinţele lor despre lucruri utile pentru casă, bucătărie, curte, grădină sau benefice chiar sănătăţii. Vă lansăm pe această cale îndemnul de a pune cât mai multe întrebări bunicilor voştri. Fiţi curioşi şi culegeţi cât mai multe din poveţele lor! Aveţi doar de câştigat.
Apoi, vă invităm să împărtăşiţi şi cu noi cele aflate, trimiţându-ne un e-mail. În felul acesta, veţi putea contribui oricare dintre dumneavoastră, la continuitatea acestei rubrici.

Până atunci, iată câteva învăţături utile şi interesante pe care le-am aflat de la o bunică din Ardeal.


Pentru răsaduri sănătoase
Pentru a creşte roşii sănătoase şi viguroase, după ce le plantaţi şi se înalţă un pic, udaţi-le cu 1 parte găinaţ şi 3 părţi de apă.

Îngrăşământ natural
Udaţi plantele din ghiveci cu zaţ de cafea. Acţionează ca un îngrăşământ natural. Acelaşi efect îl au cojile de ou pisate mărunt.

Siropul de zahăr
În loc de zahăr, folosiţi sirop de zahăr. E mult mai sănătos şi se prepară foarte simplu, fierbând câteva linguri de zahăr în apă.

Cum testaţi calitatea mierii
Dacă vreţi să testaţi calitatea mierii de albine, verificaţi-o cu vârful unui creion chimic. În cazul în care acesta se dizolvă în miere şi o colorează, înseamnă că e falsificată.

Ca să nu se spargă ouăle
Pentru ca ouăle să nu se spargă atunci când le fierbeţi, adăugaţi în apa rece şi un praf de sare.

Cum se curăţă uşor roşiile
Roşiile se curăţă uşor de coajă, dacă le puneţi cca 1 minut în apa clocotită.

Cum limpeziţi supa tulbure
Dacă supa de carne a ieşit tulbure, o puteţi limpezi fierbând în ea câteva coji de ou, cca 5 – 10 minute.

Cum condimentăm ciorbele
În cele gătite cu borş sau cu zeamă de lămâie, se pun frunze de leuştean; în ciorbele acrite cu zeamă de varză se pune mărar, iar în supe, se adaugă frunze de pătrunjel.

Cum desăraţi mâncarea
Dacă aţi pus prea multă sare în mâncare, adăugaţi în oală un cartof. Acesta va absorbi surplusul de sare, rezolvând astfel problema.

Pentru o carne de miel fragedă şi fără miros
Carnea de miel devine mai fragedă şi îşi pierde mirosul, dacă o acoperiţi cu lapte clocotit şi o lăsaţi aşa timp de minim jumătate de oră.

Stafidele din cozonac
Acestea nu se mai lasă la fund în timp ce se coace cozonacul, dacă le ţineţi mai întâi cîteva minute în cuptor.

Ca să nu se mai prindă clătitele de tigaie
O soluţie sigură este să folosiţi o lespede specială pentru clătite, aşa cum se mai ciopleşte din piatră doar în câteva zone din ţară. Dar, dacă nu aveţi cum să procuraţi aşa ceva, atunci iată soluţia:
Înainte de a pune aluatul, ungeţi tigaia cu un pic de ulei şi apoi presăraţi câteva cristale de zahăr, astfel încât să se răspândească pe toată suprafaţa tigăii. În felul acesta, clătitele nu vi se vor mai prinde de tigaie.

de Ana A. Negru

Aflaţi mai multe citind revista SATUL - disponibilă la librăriile ŞT. O. Iosif, Okian, Predania din Braşov, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul de Etnografie Brașov.


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana A. Negru (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal), cu o experienţă de 14 ani în marketing şi publicitate, dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL, în iunie 2009, din pasiune pentru satul tradiţional şi pentru fotografia etnografică. Contact: ana.negru@revista-satul.ro
Dezvoltat de Terrasoft

Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 8 articole
Incursiune în universul unui apicultor
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă