Sate româneşti

Satul Caţa - o lecţie de multiculturalitate


Caţa este un sat săsesc din judeţul Braşov, ce face parte din comuna cu acelaşi nume, alături de satele Beia, Ioneşti, Drăuşeni şi Paloş Ardeal. Pentru a ajunge în Caţa, urmăm drumul către Sighişoara, iar la Rupea Gară facem dreapta spre Homorod.
Satul Caţa - o lecţie de multiculturalitate
Case din satul Cața. Foto: Ana A. Negru
Comunităţile din sat Intrăm în Caţa deja cu o altă stare de spirit, dominată de calmul şi liniştea din jurul nostru. Ne întîmpină un şir lung de case săseşti, majoritatea foarte bine întreţinute, cu porţi înalte din lemn, cu ferestre mici încadrate de rame colorate şi protejate cu obloane vechi. Foarte multe dintre aceste case au fost preluate de familii de români, maghiari şi rromi, din moment ce după revoluţie au plecat aproape toţi saşii, în prezent rămânând doar trei familii, dintr-o populaţie totală de cca 2600 de persoane. cuvant cheie ptr SEOText și foto: Ana A. Negru Aflați despre acestea citind revista SATUL nr. 3. De asemenea, veți avea ocazia să-l cunoașteți pe d-nul Frieder Schuller – scenarist și regizor de film, poet și libretist născut în Cața.


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>ana.negru@revista-satul.ro</i>
Dezvoltat de Terrasoft

Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 27 articole
Pâine cu suflet de la tanti Ana
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă