Dezvoltare rurală

Dezvoltare rurală – Rezervaţia Naturală “Valea Zimbrilor” din Vama Buzăului


Citiți despre planurile de extindere a rezervației si despre măsurile de susținere a dezvoltării turismului în Vama Buzăului.
Dezvoltare rurală – Rezervaţia Naturală “Valea Zimbrilor” din Vama Buzăului
Zimbri în rezervația de la Vama Buzăului
Cronicile și istoria scrisă din Moldova, Muntenia și Transilvania sunt dovezi că bizonul european a trăit pe aceste meleaguri din timpuri străvechi. După toponomia numelor unor văi, a unor așezăminte și pământuri („Dosul Zimbrului”, „Izvorul Zimbrului”, „Zimbroaia”, „Clăbucetul Zimbrului”), putem distinge aria unde zimbrul era răspândit: de-a lungul lanțului muntos carpatic și în pădurile din Munții Bihor, Retezat, Harghita, Curghiu, Călimani, Bistrița și Bârgău. Acum 46 de ani, s-a luat inițiativa de a recrea în România acest peisaj al vieții sălbatice găsit în pădurile din Munții Carpați care oferea adăpost multor herghelii de zimbri. După datele statistice oficiale oferite de Parcul Național Bialowieja – Polonia, există 3079 de zimbri în toată lumea. Cei mai mulți zimbri se află în Polonia (703), Ucraina (524), Germania (468), Belarus (390) și Rusia (262). În România există 3 rezervații naturale: Neagra-Bucșani, Vânători-Neamț și Hațeg. Regiunea Prejmer - Teliu – Vama Buzăului este vizată în Cadrul strategic și planul de implementare pentru un turism durabil în județul Brașov, ca principala zonă de dezvoltare a eco-turismului și agro-turismului în judeţ. Lipsa surselor de poluare și nealterarea cadrului natural din apropierea masivului Ciucaș conferă zonei Prejmer - Teliu – Vama Buzăului avantajele necesare dezvoltării eco-turismului și conservării eco-sistemului. „Atracția naturală a zonei a fost creată de D-zeu. Treaba noastră e să promovăm tot ceea ce ne-a dat El: munte, pădure, aer plăcut, zăpadă pe toată perioada iernii; apoi, oamenii – care sunt de o ospitalitate ieșită din comun și liniștea, care e tratament curat, chiar și numai pentru două zile” – ne-a declarat primarul comunei Vama Buzăului, d-nul Tiberiu Chirilaș. Complexitatea și calitatea ofertei turistice pe care o promovează zona este completată de monumentele istorice deosebite, moștenirea culturală și tradițiile zonei. În acest context, în noiembrie 2008, a fost deschisă oficial „Rezervația Naturală “Valea Zimbrilor”. Proiectul, aflat încă la începutul implementării sale, a fost inițiat de Consiliul Județean Brașov și este menit să dea un impuls dezvoltării turistice locale, prin caracterul de unicitate pe care îl are în zonă. „Au fost zile în care am avut cca 400 – 450 vizitatori / zi, nu numai din zonă, ci din toată țara. Oamenii vin, văd Rezervația, pot să cumpere produse ecologice, sănătoase și au ocazia să cunoască sătenii din comună. Fiecare partener al proiectului își aduce aportul cu ceva. Terenul împrejmuit (12 hectare) unde se află cei 6 zimbri a fost pus la dispoziție de Primăria Vama Buzăului. Urmează să ne extindem în pădurea de dincolo de râu ( 80 hectare ), care a fost oferită de Primăria Prejmer. Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov s-a ocupat de infrastructură și de aducerea zimbrilor din Italia, Austria, Elveția. Unul dintre zimbri este vămășean, pentru că s-a născut la noi în Rezervație, chiar în iunie anul acesta” – a declarat d-nul primar Chirilaș. Cititi mai departe in revista SATUL.


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 6 articole
Proiectul “60 de biserici de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei”
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă