Bucătărie tradiţională

Pâine cu maia coaptă în cuptor pe vatră


Haideţi să aflaţi de la tanti Ana din satul Holbav rețeta unei pâini bune cu maia.
Pâine cu maia coaptă în cuptor pe vatră
Pâine proaspăt scoasă din cuptorul pe vatră. Foto: Marius Grozea
Fiind zi de sâmbătă, tanti Ana face pâine, iar noi am avut norocul s-o vizităm tocmai atunci. Așasar, iată mai jos rețeta, iar aici mai multe imagini și întreaga poveste.

Plămădeala:
- 2 - 3 cartofi fierti și rași
- cca 700 g făină
- cam 5 - 6 linguri de maia sau 1 cub de drojdie proaspătă
- apă caldă, ce se pune treptat, atâta cât e nevoie încât să iasă un aluat nu prea vârtos.

Mod de preparare (pentru patru pâini potrivit de mari):
1. Se pregătește plămădeala cu ingredientele de mai sus și se lasă la crescut de seara până dimineața. Întotdeauna se oprește din ea cam cât un ou, se pune într-un borcan și se adaugă încă pe-atât apă, după care faină, atât cât e nevoie încât să iasă o maia mai vârtoasă. Dacă e prea moale, până la următoarea folosire se va face și mai moale și se va ridica apa deasupra. O maia de calitate este elastică înainte de folosire. Borcanul se ține la rece până la următoarea întrebuințare, acest procedeu repetându-se mereu.
2. După ce-a stat de seara până dimineața la temperatura camerei, plămădeala se poate folosi la pâine.
Tanti Ana adaugă 5 kg de făină, cam 4 linguri cu sare și, treptat, apă caldă atât cât e nevoie pentru a ieși un aluat potrivit de vârtos.
3. Se frământă bine cca jumătate de oră, până când nu se mai lipește de degete.
3. Se lasă la crescut cam o oră.
4. Apoi, se împarte aluatul în patru și se modelează, pe rând, patru pâini rotunde.
5. Se pun pâinile pe lopata de lemn și se dau la cuptorul încins, pregătit dinainte.
6. Tanti Ana spune că timpul de coacere în cuptorul pe vatră este de cca două ore, pentru că “o pâine nu iese bună, dacă e doar încălzită”; ea trebuie coaptă lent.
7. La final, coaja groasă se bate cu un băț. Din ea se poate face pesmet.

Poftă bună!


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana A. Negru (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal), cu o experienţă de 14 ani în marketing şi publicitate, dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL, în iunie 2009, din pasiune pentru satul tradiţional şi pentru fotografia etnografică. Contact: ana.negru@revista-satul.ro
Dezvoltat de Terrasoft

Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural