Meşteşuguri

Încondeierea ouălor


Descoperă tehnica încondeierii ouălor.
Încondeierea ouălor
Ouă încondeiate - foto de Ana A. Negru
La încondeierea ouălelor de Paşte (ce au fost golite iniţial de conţinut cu ajutorul unei seringi, prin două orificii făcute la capete) se foloseşte instrumentul tradiţional, numit chişiţa, adică o bucăţică de lemn cu un vârf de metal în capăt (ca un cuişor), cu care aplică un strat subţire de ceară topită, după un anumit model.

În localitatea bucovineană Poiana Stampei, în loc de chişiţă, modelele se conturează cu peniţa cu tuş şi se „umplu” în culori de apă (amestecate cu puţin spirt), cu un beţişor de lemn de fag, cu vârful învelit în vată.

Ornamentaţia este florală, strălucitoare sau imită bundiţa – costumul lor popular.

Ceara naturală de albine este menţinută caldă cu ajutorul unei lămpi electrice care este ţinută tot timpul în priză.

Text şi foto: Ana A. Negru

Aflați mai multe despre tehnica încondeierii ouălor din revista SATUL nr. 1.


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana A. Negru (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal), cu o experienţă de 14 ani în marketing şi publicitate, dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL, în iunie 2009, din pasiune pentru satul tradiţional şi pentru fotografia etnografică. Contact: ana.negru@revista-satul.ro
Dezvoltat de Terrasoft

Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 7 articole
Pâine cu suflet de la tanti Ana
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă