Evenimente

Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi


Descoperiți rețeta cârnaților de Pleșcoi, precum și alte rețete de produse tradiţionale buzoiene.
Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi
Cârnați de Pleșcoi
LEGENDA CÂRNAŢILOR DE PLEŞCOI
Se spune că în zona dintre dealuri şi valea Buzăului îşi făcuse tabăra o ceată de haiduci. Ei prindeau oile bogaţilor munteni când aceştia veneau la târg la Buzău şi, ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă şi cârnaţi. Astăzi nu mai sunt haiducii, dar metoda de preparare a cârnaţilor de Pleşcoi a fost preluată de săteni. Aceştia au descoperit că oile lor au o carne cu gust special: puţin sărată, mai suculentă. Explicaţia constă în faptul că dealurile subcarpatice buzoiene au în subsol zăcăminte de sare, iar ca urmare a procesului zilnic de evaporare a apei, se depun cristale de sare pe vegetaţia colinară. Carnea oilor din această zonă capată astfel un gust aparte, iar produsele o savoare deosebită.

Festivalul aflat la a doua ediţie, a avut loc în localitatea Berca, un sat de pe valea Buzăului, în perioada 3 – 4 octombrie 2009, fiind organizată de Consiliul Judeţean Buzău, împreună cu Filiala Buzău a ANTREC, în cadrul proiectului “Săptămâna ECO la Buzău”. Drumul până acolo, cu plecare din Braşov, e croit printre stânci abrupte, dealuri şi păduri de mesteceni, fagi şi aluni, având râul Siriu pe partea dreaptă. A durat cca trei ore să ajungem în Berca, timp în care ne-am bucurat de peisaj. Culorile toamnei erau pretutindeni, doar că norii erau atât de jos, încât nu vedeai unde se termină pădurea. Cu doar 16 km înainte de a intra în Buzău, facem la stânga, trecem podul peste Buzău şi ajungem în Berca, localitate învecinată cu alte 11 sate buzoiene, printre care Pleşcoi, renumit pentru reţeta cârnaţilor şi a altor preparate tradiţionale. Gazda evenimentului a fost Pensiunea “Casa Matei”. În programul evenimentului, accentul s-a pus pe prezentarea produselor buzoiene. Producători din Berca, Pleşcoi şi împrejurimi şi-au prezentat preparatele tradiţionale (brânză, vin, panificaţie, dulciuri) şi vestiţii cârnaţi, urmând după aceea concursuri pentru copii, precum şi un concurs de mâncat contra-cronometru cârnaţi picanţi de Pleşcoi (« Fomila de Pleşcoi ») şi un concurs de băut bere contra-cronometru (« Setilă de Pleşcoi »). În interiorul pensiunii, a avut loc o expoziţie aniversară de pictură, prezentată de d-na Rodica VASILIU - artist plastic şi o expoziţie de ţesături cu tematică buzoiană, aparţinând artistei CĂLIN Veronica. De asemenea, în sala restaurantului, pensiunile din judeţul Buzău s-au întrecut în preararea unor reţete tradiţionale care mai de care mai delicioase, în care ingredientele de bază au fost cârnaţii de Pleşcoi, babicul sau ceapa roşie de Buzău (denumită şi “ceapa de apă”, care fiind mai puţin iute decât celelalte soiuri, este ideală pentru salate, ciorbe sau pur şi simplu crudă). Iată cam ce-a ieşit: foietaj cu carne de oaie, cârnaţi de Pleşcoi cu cartofi la cuptor, pastramă de berbecuţ, ruladă de carne cu cârnaţi, denumită “ Puterea voinicului”, sufleu de conopidă, prepeliţe la tavă, miel în baiţ de zer, fasole la ceaun cu cârnaţi de Pleşcoi şi castraveţi muraţi. Iar ca “desert”, vă recomandăm cu drag “Plăcinta ciobanului”, preparată cu brânzeturi şi cârnaţi de Pleşcoi.

Text şi foto: Ana A. Negru

Citiți mai departe în revista SATUL.


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana A. Negru (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal), cu o experienţă de 14 ani în marketing şi publicitate, dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL, în iunie 2009, din pasiune pentru satul tradiţional şi pentru fotografia etnografică. Contact: ana.negru@revista-satul.ro
Dezvoltat de Terrasoft

Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 5 articole
Apariţie editorială: De ce fotografia?
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă