Evenimente

Prepararea pâinii cu maia - atelier de inițiere


Sâmbătă, 3 martie 2018, va avea loc atelierul de inițiere în prepararea pâinii cu maia, la Brașov, în studioul Thermomix din strada Crișan nr. 45.
Atelierul va fi susținut de Ana A. Negru.
Prepararea pâinii cu maia - atelier de inițiere
Pâine cu maia coaptă înainte de răsăritul soarelui. Foto: Ana A. Negru
Obicei vechi de sute de ani, până nu demult, a fost aproape uitat.
Bunicile și străbunicile noastre obișnuiau să-și oprească maia de fiecare dată când făceau pâine și să o folosească apoi în săptămâna următoare.
Așadar, nu e ceva nou, dar având în vedere vremurile pe care le trăim și calitatea îndoielnică a pâinii din comerț, reîntoarcerea la tradiție e o necesitate.
Astfel, propunem celor interesați să-și îngăduie răgazul de a învăța la acest atelier care sunt tainele preparării pâinii cu maia.

Avantajele atelierului:
- vei afla care sunt beneficiile consumului de pâine cu maia, în locul celei preparate cu drojdie comercială;
- vei învăța să-ți faci pâinea așa cum îți place ție și îmbogățită nutrițional, potrivit cu necesitățile specifice corpului tău;
- vei vedea că beneficiile pâinii cu maia trec dincolo de valorile sale nutritive, celelalte avantaje fiind de natură terapeutică. Te vei relaxa și îți vei redobândi echilibrul, liniștea și bucuria de a face lucrurile în ritmul lor natural și cu proprille mâini. Îți vei reaminti de atmosfera copilăriei și de gustul pâinii făcute de bunica.

Când?
Sâmbătă, 3 martie 2018, în intervalul 10:00 – 12:30.

Unde?
Studio Thermomix România
Crișan nr. 45, 500035 Brașov

Organizatori:
Ana A. Negru, Revista SATUL, www.revista-satul.ro
Thermomix România, www.thermomix.ro

Parteneri:
Biofarmland, http://biofarmland.com/ro/cereale-bio/

Cui se adresează acest atelier de inițiere?
- celor care vor o pâine sănătoasă și pe gustul lor, pentru ei și familia lor;
- mamelor;
- celor preocupați de tradiție sau care își amintesc cu drag și poftă de pâinea cu maia a bunicii lor;
- celor care știu la nivel teoretic despre pâinea cu maia, dar, practic, încă nu s-au încumetat să facă;
- celor care se întorc la natură și îi respectă ritmul;
- celor care vor să învețe ceva nou.

Cât investești?
120 de lei

Ce intră în prețul atelierului?

Vei învăța:

- ce este maiaua, cum se face de la zero, cum se întreține, cum se păstrează;
- de ce ustensile / instrumente ai nevoie;
- care sunt etapele pregătirii aluatului; cât de consistent trebuie să fie;
- despre diferite tipuri de făină și surse de procurare;
- cum se frământă corect aluatul;
- cum se fac împăturirile;
- cum se dă forma aluatului;
- despre dospire;
- despre crestarea și ștanțarea aluatului cu diverse modele;
- despre coacerea pâinii cu maia.

Vei primi:

- un borcan cu maia;
- coșuletul în care vei dospi propria ta pâine cu maia, pe care o vei coace apoi acasă;
- un șervet de bucătărie;
- un șablon special pentru decor;
- o racletă pentru aluat;
- un plic cu semințe (mei, floarea-soarelui, in, susan, mac) pentru o pâine mai gustoasă;
- două rețete de pâine pe care să le încerci acasă.

În plus:

- ne vom cunoaște mai bine;
- vom mânca împreună pâine proaspătă cu zacuscă, fasole bătută, murături și alte bunătățuri.

Modalitatea de plată:
Va fi comunicată ulterior celor înscriși.

Numărul de participanți fiind limitat la 10 persoane, plata unui avans de 50% este necesară pentru rezervarea locului.

Înregistrați-vă acum, completând formularul de mai jos:
https://goo.gl/forms/rrV7La4v7R0sr4ou2

NOTĂ:
Dacă numărul celor interesați / înscriși va fi mai mare de 10 persoane, se va mai organiza un atelier la o dată ce va fi comunicată ulterior.




Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: ana.negru@revista-satul.ro
Dezvoltat de Terrasoft

Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural