Evenimente

Pâinea artizanală cu maia - atelier de inițiere la București


Sâmbătă, 28 iulie 2018, va avea loc un atelier de inițiere în prepararea pâinii cu maia la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București, sub îndrumarea Anei A. Negru.
Pâinea artizanală cu maia - atelier de inițiere la București
Pâine proaspătă cu maia. Foto: Ana A. Negru
Obicei vechi de sute de ani, până nu demult, a fost aproape uitat.
Bunicile și străbunicile noastre obișnuiau să-și oprească maia de fiecare dată când făceau pâine și o foloseau apoi în săptămâna următoare.
Așadar, nu e ceva nou, dar având în vedere vremurile pe care le trăim și calitatea îndoielnică a pâinii din comerț, reîntoarcerea la tradiție e o necesitate.
Astfel, propunem celor interesați să-și îngăduie răgazul de a învăța la acest atelier care sunt tainele preparării pâinii cu maia.

Avantajele atelierului:
- vei învăța să-ți faci pâinea așa cum îți place ție;
- vei afla care sunt beneficiile consumului de pâine cu maia, în locul celei preparate cu drojdie comercială;
- vei vedea că beneficiile pâinii cu maia trec dincolo de valorile sale nutritive, celelalte avantaje fiind de natură terapeutică: te vei relaxa, vei conștientiza că ritmul frământării aluatului cu propriile tale mâini are muzicalitatea lui, vei câștiga bucuria și satisfacția lucrului creat și dus la bun sfârșit de tine; îți vei reaminti de atmosfera copilăriei și de gustul pâinii făcute de bunica.
- vei realiza că maiaua e un partener de dialog foarte puternic, care-ți șlefuiește răbdarea, îngăduința, bunătatea, generozitatea (mai ales cu timpul), respectul pentru ritmul natural al lucrurilor și care te răsplătește direct proporțional cu grija pe care i-o porți.

Când?
Sâmbătă, 28 iulie 2018, în intervalul 10:00 – 13:30.

Unde?
Atelierul va avea loc în aer liber, la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București, mai exact, în curtea gospodăriei Jurilovca, de lângă moară.
Veți identifica ușor locul, întrucât Ana A. Negru va avea expusă acolo și o expoziție de fotografie - "Viața satului pe pâine", ce va fi vizibilă în zona morii.

Organizatori:
- Ana A. Negru, pasionată de brutăria artizanală cu maia, autor al proiectului "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc", recunoscută de către Fundația Prințul de Wales România pentru calitatea produselor sale; fondator al Revistei SATUL, susținătoare a dezvoltării rurale, www.revista-satul.ro
- Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București, www.muzeul-satului.ro

Parteneri pentru făină:
Biofarmland, http://biofarmland.com/ro/cereale-bio/

Cui se adresează acest atelier de inițiere?
- celor care vor o pâine sănătoasă și pe gustul lor, pentru ei și familia lor;
- mamelor;
- celor preocupați de tradiție sau care își amintesc cu drag și poftă de pâinea cu maia a bunicii lor;
- celor care știu la nivel teoretic despre pâinea cu maia, dar, practic, încă nu s-au încumetat să facă;
- celor care se întorc la natură și îi respectă ritmul;
- celor care vor să învețe ceva nou.

Cât investești?
140 de lei

NOTĂ: Prețul biletului de intrare în muzeu costă 15 lei și se plătește separat, la sosire.

Ce intră în prețul atelierului?

Vei învăța:

- ce este maiaua, cum se face de la zero, cum se întreține, cum se păstrează;
- de ce ustensile / instrumente ai nevoie;
- care sunt etapele pregătirii aluatului; cât de consistent să fie;
- despre diferite tipuri de făină și surse de procurare;
- cum se frământă corect aluatul;
- cum se fac împăturirile;
- cum se dă forma aluatului;
- despre dospire;
- despre crestarea și ștanțarea aluatului cu diverse modele;
- despre coacerea pâinii cu maia;

Vei primi:

- un borcan cu maia;
- coșuletul în care vei dospi propria ta pâine cu maia, pe care o vei coace apoi acasă;
- un șervet de bucătărie;
- un șablon special pentru decor;
- o racletă pentru aluat;
- două rețete de pâine pe care să le încerci acasă;
- susținere și disponibilitate la întrebări și după atelier;
- 10% reducere la următoarele ateliere de brutărit cu maia, pe care Ana le va organiza tematic.

În plus:

- ne vom cunoaște mai bine și vom mânca împreună pâine cu maia unsă cu unt sau zacuscă, iar Ana va aduce și roșii proaspăt culese din grădina ei.

Modalitatea de plată:
Va fi comunicată ulterior celor înscriși.

Numărul de participanți fiind limitat la 10 persoane, plata unui avans de 50% (70 lei) este necesară pentru rezervarea locului.

Înregistrați-vă acum, completând formularul de mai jos:
https://goo.gl/forms/6ezcvWqj7haawUh62

NOTĂ:
În cazul în care vor fi mai multe persoane interesate decât numărul de locuri, se va mai organiza un atelier la o dată ce va fi comunicată ulterior.




Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acesuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: ana.negru@revista-satul.ro
Dezvoltat de Terrasoft

Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural