Evenimente

Atelier de pâine artizanală cu maia - Cluj


Sâmbătă, 4 mai 2019, vă invităm la Cluj la un nou atelier de pâine artizanală cu maia susținut de Ana A. Negru, autoarea proiectului "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc".
Atelier de pâine artizanală cu maia - Cluj
Afiș anunț pentru atelierul de la Cluj. Foto: Ana A. Negru
Avantajele atelierului:
- vei învăța să-ți faci pâinea așa cum îți place ție;
- vei afla care sunt beneficiile consumului de pâine cu maia, în locul celei preparate cu drojdie comercială;
- vei vedea că avantajele pâinii cu maia trec dincolo de valorile sale nutritive, celelalte beneficii fiind de natură terapeutică: te vei relaxa, vei conștientiza că ritmul frământării aluatului cu propriile tale mâini are rostul și muzicalitatea lui, vei câștiga bucuria și satisfacția lucrului creat și dus la bun sfârșit de tine; îți vei reaminti de atmosfera copilăriei și de gustul pâinii făcute de bunica.
- vei realiza că maiaua e un partener de dialog foarte puternic, care-ți șlefuiește răbdarea, îngăduința, bunătatea, generozitatea (mai ales cu timpul), respectul pentru ritmul natural al lucrurilor și care te răsplătește direct proporțional cu grija pe care i-o porți.

Când?
Sâmbătă, 4 mai 2019, în intervalul 09:00 – 13:00.

Unde?
Studio Thermomix Cluj
Strada Decebal, Nr 22.

Organizatori:
- Ana A. Negru, pasionată de brutăria artizanală cu maia, autor al metodei și proiectului cultural "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc", recunoscută de către Fundația Prințul de Wales România pentru calitatea produselor sale; fondator al Revistei SATUL, susținătoare a dezvoltării rurale, www.revista-satul.ro
- Thermomix Cluj, www.thermomix.ro

Cui se adresează acest atelier de inițiere?
- celor care vor o pâine sănătoasă și pe gustul lor, pentru ei și familia lor;
- mamelor;
- celor care vor să învețe rețeta Anei de pâine cu 100% făină integrală de secară;
- celor care știu la nivel teoretic despre pâinea cu maia, dar, practic, încă nu s-au încumetat să facă;
- celor preocupați de tradiție sau care își amintesc cu drag și poftă de pâinea bunicii lor;
- celor care se întorc la natură și sunt dispuși să-i respecte ritmul;
- celor care vor să învețe ceva nou.

Cât investești?
250 de lei

Ce intră în prețul atelierului?

Vei învăța:

- în cele cca 4 ore de atelier, vei învăța să faci două tipuri de pâine:
>> cu maia și amestec de făinuri ecologice,
>> cu maia și 100% făină integrală de secară ecologică,
- despre maiaua cu și fără gluten: ce este, cum se face de la zero, în ce fel poate ajuta apa fermentată de fructe sau legume; cum se întreține maiaua, cum se păstrează; la ce se poate folosi surplusul; cum se pregătește și maiaua pentru cozonac;
- de ce ustensile / instrumente ai nevoie;
- care sunt etapele pregătirii aluatului;
- despre diferite tipuri de făină și surse de procurare;
- cum se frământă corect aluatul;
- cum se fac împăturirile;
- cum se dă forma aluatului;
- despre dospire;
- despre crestarea și ștanțarea aluatului cu diverse modele;
- despre coacerea pâinii.

Vei primi:

- un borcan cu maia ce are povestea ei, întrucât Ana a primit-o de la o doamnă ce trăiește într-un sat din zona Rupea, care face pâine cu maia la cuptor cu lemne de 55 de ani, adică de când avea 14 ani;
- coșuletul în care vei dospi propria ta pâine cu maia, pe care o vei coace apoi acasă;
- un șervet de bucătărie;
- un șablon special pentru decor;
- o racletă pentru aluat;
- două rețete pe care să le exersezi acasă;
- susținere și disponibilitate la întrebări și după atelier.

În plus:

Ne vom cunoaște mai bine și vom mânca împreună pâine proaspătă cu maia și bunătăți surpriză.

Modalitatea de plată:
Va fi comunicată ulterior celor înscriși.

Numărul de participanți fiind limitat la 10 persoane, plata unui avans de 50% (125 lei) este necesară pentru rezervarea locului.

Termen limită pentru plată: joi, 2 mai 2019.

Pentru înscriere, vă rugăm să completați acest formular.


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: ana.negru@revista-satul.ro
Dezvoltat de Terrasoft

Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural