Evenimente

Atelier de pâine cu maia - București


Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, vă invităm la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București, pentru un atelier de preparare a pâinii artizanale cu maia, susținut de Ana A. Negru.
Atelier de pâine cu maia - București
Afișul pentru atelierul de la Muzeul Național al Satului din București. Foto: Ana A. Negru
Avantajele atelierului: - vei învăța să-ți faci pâinea așa cum îți place ție; - vei afla care sunt beneficiile consumului de pâine cu maia, în locul celei preparate cu drojdie comercială; - vei primi o maia cu istorie, ce s-a transmis din generație în generație. - vei vedea că avantajele pâinii cu maia trec dincolo de valorile sale nutritive, celelalte beneficii fiind de natură terapeutică: te vei relaxa, vei conștientiza că ritmul frământării aluatului cu propriile tale mâini are rostul și muzicalitatea lui, vei câștiga bucuria și satisfacția lucrului creat și dus la bun sfârșit de tine; îți vei reaminti de atmosfera copilăriei și de gustul pâinii făcute de bunica. - vei realiza că maiaua e un partener de dialog foarte puternic, care-ți șlefuiește răbdarea, disciplina, îngăduința, bunătatea, generozitatea (mai ales cu timpul), respectul pentru ritmul natural al lucrurilor și care te răsplătește direct proporțional cu grija pe care i-o porți. Când? Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, în intervalul 10:00 – 13:30. Unde? Atelierul va avea loc în cadrul Muzeului Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București. Organizatori: - Ana A. Negru, pasionată de brutăria artizanală cu maia, autor al proiectului "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc", recunoscută de către Fundația Prințul de Wales România pentru calitatea produselor sale; fondator al Revistei SATUL, susținătoare a dezvoltării rurale; - Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", București, www.muzeul-satului.ro Parteneri pentru făină: AgranoLand, agranoland.ro/catalog-produse Biofarmland, biofarmland.com/ro/cereale-bio/ Moara cu pietre, moaracupietre.ro/ Cui se adresează acest atelier de inițiere? - celor care vor o pâine sănătoasă și pe gustul lor, pentru ei și familia lor; - mamelor; - celor preocupați de tradiție sau care își amintesc cu drag și poftă de pâinea bunicii lor; - celor care știu la nivel teoretic despre pâinea cu maia, dar, practic, încă nu s-au încumetat să facă sau au făcut, dar nu le-a ieșit cum și-au dorit; - celor care se întorc la natură și sunt dispuși să-i respecte ritmul; - celor care vor să învețe ceva nou. Cât investești? 140 de lei NOTĂ: Prețul biletului de intrare în muzeu costă 15 lei și se plătește separat, la sosire. Ce intră în prețul atelierului? Vei învăța: - ce este maiaua, cum se face de la zero, cum se întreține, cum se păstrează; - de ce ustensile / instrumente ai nevoie; - care sunt etapele pregătirii aluatului; - despre procentele brutarului; - despre diferite tipuri de făină și surse de procurare; - cum se frământă corect aluatul; - cum se fac împăturirile; - cum se dă forma aluatului; - despre dospire; - despre crestarea și ștanțarea aluatului cu diverse modele; - despre coacerea pâinii cu maia; Vei primi: - un borcan cu maia ce are povestea ei, întrucât Ana a primit-o de la o doamnă ce trăiește într-un sat din zona Rupea, care face pâine cu maia la cuptor cu lemne de 55 de ani, adică de când avea 14 ani. Această maia s-a transmis din generație în generație, așadar, are mai bine de un secol. - coșuletul în care vei dospi propria ta pâine cu maia, pe care o vei coace apoi acasă; - un șervet de bucătărie; - un șablon special pentru decor; - o racletă pentru aluat; - două rețete de pâine pe care să le încerci acasă; - susținere și disponibilitate la întrebări și după atelier; - 10% reducere la următoarele ateliere de brutărit cu maia, pe care Ana le va organiza tematic. În plus: Ne vom cunoaște mai bine și vom mânca împreună pâine proaspătă cu maia și zacuscă. Modalitatea de plată: Va fi comunicată ulterior celor înscriși. Numărul de participanți fiind limitat la 10 persoane, plata unui avans de 50% (70 lei) este necesară pentru rezervarea locului. Pentru înscriere, vă rugăm să completați acest formular. Termen limită de plată: Joi, 21 noiembrie 2019.


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural