Evenimente

Atelier de pâine artizanală cu maia - Arad


Sâmbătă, 16 martie 2019, vă invităm în Arad - satul Firiteaz, la un atelier despre prepararea pâinii artizanale cu maia și diferite tipuri de făină integrală, plus pâine fără gluten din quinoa roșie germinată. Îndrumător: Ana A. Negru.
Atelier de pâine artizanală cu maia - Arad
Afiș anunț pentru atelierul de la Arad. Foto: Ana A. Negru
Avantajele atelierului:
- vei învăța să faci patru tipuri de pâine sănătoasă și nutritivă, pentru tine și familia ta;
- vei afla care sunt beneficiile consumului de pâine cu maia, în locul celei preparate cu drojdie comercială;
- vei vedea că avantajele pâinii cu maia trec dincolo de valorile sale nutritive, celelalte beneficii fiind de natură terapeutică: te vei relaxa, vei conștientiza că ritmul frământării aluatului cu propriile tale mâini are rostul și muzicalitatea lui, vei câștiga bucuria și satisfacția lucrului creat și dus la bun sfârșit de tine; îți vei reaminti de atmosfera copilăriei și de gustul pâinii făcute de bunica.
- vei realiza că maiaua e un partener de dialog foarte puternic, care-ți șlefuiește răbdarea, îngăduința, bunătatea, generozitatea (mai ales cu timpul), respectul pentru ritmul natural al lucrurilor și care te răsplătește direct proporțional cu grija pe care i-o porți.

Organizatori:
- Ana A. Negru, pasionată de brutăria artizanală cu maia, autor al proiectului cultural "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc", recunoscută de către Fundația Prințul de Wales România pentru calitatea produselor sale; fondator al Revistei SATUL, susținătoare a dezvoltării rurale, www.revista-satul.ro
- Asociația non-guvernamentală “Calea Naturală”, cea care a inițiat și care dezvoltă proiectul unui sat ecologic - Solarcity Firiteaz, având ca principale activități construcția unei comunități autosustenabile, construcții eco, permacultură, agricultură organică, ecosisteme, tehnologii moderne nepoluante, proiecte sociale, educaționale și culturale, https://solarcity.world/home/
- Biofarmland, producător specializat în făinuri integrale ecologice, www.biofarmland.com.

Când?
Sâmbătă, 16 martie 2019, în intervalul 10:00 – 18:00.

Unde?
Clădirea Biofarmland
Satul Firiteaz, nr. 181, județul Arad

Cui se adresează acest atelier?
- celor care vor o pâine sănătoasă, bogată în nutrienți, pentru ei și familia lor;
- celor care vor să învețe să lucreze cu făinuri integrale;
- mamelor;
- celor care au intoleranță la gluten și vor să învețe rețeta Anei de pâine cu 100% quinoa roșie germinată;
- celor care își amintesc cu drag și poftă de pâinea cu maia a bunicii și vor să regăsească acel gust din copilărie;
- celor care știu la nivel teoretic despre pâinea cu maia dar care, practic, încă nu s-au încumetat să facă;
- celor care sunt dispuși să-și antreneze răbdarea și să lase lucrurile să se întâmple în ritmul lor natural;
- celor care vor să învețe ceva nou.

Cât investești?
450 de lei

Ce intră în prețul atelierului?

Vei învăța:

- în cele cca 7 - 8 ore de atelier, vei învăța să faci patru tipuri de pâine, integrând procente diferite de făină integrală, pornind de la 20% și mergând până la 100%. Tipurile de făină folosite vor fi: grâu, secară, spelta, Einkorn. Cel de-al patrulea tip de pâine învățat va fi fără gluten, cu 100% quinoa roșie germinată.
- despre maiaua cu și fără gluten: ce este, cum se face de la zero, cum se întreține, cum se păstrează; la ce se poate folosi surplusul;
- despre apa fermentată de fructe sau legume și întrebuințările ei;
- despre diferite tipuri de făină și surse de procurare;
- de ce ustensile / instrumente / accesorii ai nevoie;
- cum se lucrează cu procentele brutarului;
- care sunt etapele pregătirii aluatului;
- cum se frământă corect aluatul;
- cum se fac împăturirile;
- cum se dă forma aluatului;
- despre dospire;
- despre metoda Anei de crestare și ștanțare a aluatului cu diverse modele;
- despre coacerea pâinii cu maia.

Vei primi:

- un borcan cu maia ce are povestea ei, întrucât Ana a primit-o de la o doamnă ce trăiește într-un sat din zona Rupea, care face pâine cu maia la cuptor cu lemne de 55 de ani, adică de când avea 14 ani;
- coșuletul în care va dospi propria ta pâine cu maia;
- un șervet de bucătărie;
- pâinea ta - caldă, proaspăt coaptă în cuptor cu lemne;
- un șablon special pentru decor;
- o racletă pentru aluat;
- cele patru rețete de pâine pe care să le repeti apoi acasă;
- susținere și disponibilitate la întrebări și după atelier;
- un voucher de 10% pentru prima comandă de făină de la Biofarmland.

În plus:

Ne vom cunoaște mai bine în timpul mesei de prânz, când vom mânca împreună pâine proaspătă cu maia, alături de alte bunătățuri aduse de Ana.

Modalitatea de plată:
Va fi comunicată ulterior celor înscriși.

Numărul de participanți fiind limitat la 10 persoane, plata unui avans de 50% (225 lei) este necesară pentru rezervarea locului.

Pentru înscriere, vă rugăm să completați acest formular.


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: ana.negru@revista-satul.ro
Dezvoltat de Terrasoft

Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural