Evenimente

Atelier de pâine artizanală cu maia - București


Duminică, 24 iulie 2022, vă invităm la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București, pentru un atelier de pâine artizanală cu maia, susținut de Ana A. Negru.
Atelier de pâine artizanală cu maia - București
Afiș pentru atelierul de pâine cu maia
Atelierul face parte din programul Târgului de pâine "La seceratul grâului", ce se desfășoară în 23 - 24 iulie 2022, la Muzeul Național al Satului.

Când are loc atelierul?
Duminică, 24 iulie 2022, în intervalul 11:00 – 14:00.

Unde?
Atelierul se va desfășura în aer liber, în curtea gospodăriei Jurilovca din cadrul Muzeului Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București.

Organizatori:
- Ana A. Negru, brutar artizan, autor al proiectului "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc", recunoscută de către Fundația Prințul de Wales România pentru calitatea produselor sale;
- Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", București, www.muzeul-satului.ro

Cui se adresează acest atelier?
- celor care vor o pâine sănătoasă și pe gustul lor, pentru ei și familia lor;
- mamelor;
- celor preocupați de tradiție sau care își amintesc cu drag și poftă de pâinea bunicii lor;
- celor care știu la nivel teoretic despre pâinea cu maia, dar, practic, încă nu s-au încumetat să facă sau au făcut, dar nu le-a ieșit cum și-au dorit;
- celor care se întorc la natură și sunt dispuși să-i respecte ritmul;
- celor care vor să învețe ceva nou.

Cât costă?
180 lei

NOTĂ: Prețul biletului de intrare în muzeu costă 20 lei și se plătește separat, la sosire.

Ce intră în prețul atelierului?

În cele trei ore, vei învăța:

- ce este maiaua, cum se face de la zero, cum se întreține, cum se păstrează;
- vei afla care sunt beneficiile consumului de pâine cu maia, în locul celei preparate cu drojdie comercială;
- de ce ustensile / instrumente ai nevoie;
- care sunt etapele pregătirii aluatului;
- despre procentele brutarului;
- despre diferite tipuri de făină și surse de procurare;
- cum se frământă aluatul;
- cum se fac împăturirile;
- cum se dă forma aluatului;
- despre dospire;
- despre crestarea și ștanțarea aluatului cu diverse modele;
- despre coacerea pâinii cu maia;
- vei vedea că avantajele pâinii cu maia trec dincolo de valorile sale nutritive, celelalte beneficii fiind de natură terapeutică: te vei relaxa, vei conștientiza că ritmul frământării aluatului cu propriile tale mâini are rostul și muzicalitatea lui, vei câștiga bucuria și satisfacția lucrului creat și dus la bun sfârșit de tine; îți vei reaminti de atmosfera copilăriei și de gustul pâinii făcute de bunica.
- vei realiza că maiaua e un partener de dialog foarte puternic, care-ți șlefuiește răbdarea, disciplina, îngăduința, bunătatea, generozitatea (mai ales cu timpul), respectul pentru ritmul natural al lucrurilor și care te răsplătește direct proporțional cu grija pe care i-o porți.

Vei primi:

- un borcan cu maia ce are povestea ei, întrucât Ana a primit-o de la o doamnă ce trăiește într-un sat din zona Rupea, care face pâine cu maia la cuptor cu lemne de aproape 60 de ani. Această maia s-a transmis din generație în generație.
- coșuletul în care vei dospi propria ta pâine cu maia, pe care o vei coace apoi acasă;
- un șervet de bucătărie;
- un șablon special pentru decor;
- o racletă pentru aluat;
- suportul de curs în format electronic;
- susținere și disponibilitate la întrebări și după atelier, în cadrul unui grup suport.

În plus:

Ne vom cunoaște mai bine și vom mânca împreună pâine proaspătă cu maia și zacuscă.

Modalitatea de plată:
Va fi comunicată ulterior celor înscriși.

Numărul de participanți fiind limitat la 10 persoane, confirmarea plății este necesară pentru rezervarea locului.

Pentru înscriere, vă rugăm să completați acest formular.

Termen limită de înscriere și plată:
Joi, 21 iulie 2022.


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Dezvoltat de Terrasoft

Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural