Bucătărie tradiţională
Coşărcuţe
Am descoperit coșărcuțele în prima noastră vizită în Maramureș, de la niște oameni absolut minutați și primitori din satul Breb. D-na Ileana Vișovan ne-a transmis rețeta în graiul ei maramureșean, plin de farmec. Așadar, iată cum se prepară.
Coşărcuţe (reţetă de la d-na Ileana Vişovan – Breb, Maramureş)
Aluatul:
- 6 gălbenuşuri
- 40 decuri de unsoare (1 dec = 10 g)
- 40 decuri de zahar
- 80 decuri de făină
- zamă de lămâie după gust
- 1 linguriţă sale cale (bicarbonat de amoniu)
- puţin lapte
- 3 – 4 linguri smântână
Se frământă toate ingredientele. Se face un aluat şi se pune în formă.
Umplutura:
- 6 albuşuri
- 40 decuri de zahar
- 40 decuri de nucă măcinată
- zamă de lămâie
Albuşurile se bat spumă cu zahărul şi se adaugă nuca şi zama de lămâie. Apoi se pune umplutura în formă, peste aluat şi se dă la cuptor.
Poftă bună!
Rețetă culeasă de: Ana A. Negru

Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL
Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>ana.negru@revista-satul.ro</i>