Câştigătorii concursului

Câştigătorul concursului „ Sărbătorile de iarnă la sat”


Fotoreportaj de Ghiţă PORUMB (Baia Mare)
Câştigătorul concursului „ Sărbătorile de iarnă la sat”
Copii din Maramureș colindând
Pregătirile de Crăciun În preajma sărbătorilor şi înainte de tăierea porcilor, e forfotă mare în Comuna Ocna Şugatag din Maramureş. Oamenii stau la coadă cu căruţe încărcate cu bidoane de sute de litri, pentru a-şi lua saramura din izvoarele de apă sărată de lângă fostele saline din zonă. Ei spun că prepararea porcului nu este posibilă fără aceasta şi că este cea mai bună saramură şi mai curată din Europa. Datini şi obiceiuri din Maramureş În 21 decembrie 2009, a avut loc în Baia Mare, judeţul Maramureş, startul oficial al programului “Crăciun în Maramureş”. Pentru acest eveniment, organizatorii: Consiliul Judeţean Maramureş şi biroul Info Turism, au ales ca locaţie Muzeul Satului din Baia Mare, ca fiind cea mai potrivită şi pitorească locaţie pentru acest gen de eveniment. Au participat sute de vizitatori şi invitaţi, şi au fost pregătite expoziţii de bucate tradiţionale, precum şi programe de colinde care să readucă în prim plan, vechile obiceiuri şi tradiţii, încă păstrate cu sfinţenie în Maramureş. Tot aici au fost tăiaţi patru porci, şi pregătiţi live, aşa cum ştie maramureşeanul mai bine, în mod tradiţional, iar din produsele rezultate au fost serviţi participanţii la eveniment. În funcţie de specificul gospodăriei pe care o vizitau, pe aceştia îi aştepta şi-un vin sau o ţuică fiartă, colaci împletiţi, cârnaţi, jumări şi şorici. Meşterii populari, artiştii şi cetele de colindători, din anumite zone bine conturate din Maramureş, (Valea Izei, Târgu Lăpuş, Vişeu, Cavnic), au ţinut neapărat să-şi prezinte şi portul popular din zona fiecăruia, compus, în principal, din cuşmă, cămaşă lungă din pânză ţesută, pieptar, gubă din lână de oaie, cioareci şi opinci, iar femeile poartă zadii din lână ţesută cu dungi alternative în două culori. Astfel îmbrăcaţi, ei au reuşit mai bine să redea spiritul sărbătorilor de iarnă şi frumuseţea lor, în memoria participanţilor. Umblând din casă în casă, colindătorii au vestit naşterea Mântuitorului şi au fost răsplătiţi de gazdele colindate cu mere, nuci, cocuţi şi gogoşi. Nu au lipsit nici celebrii, deja, Brandoşi din zona Cavnic, personaje mascate cu măşti din piele de oaie, ciucuri multicolori, clopote, panglici, care în sărbătorile de iarnă, umblă pe uliţele satului, să alunge spiritele rele din anul care a trecut. În concluzie, acest eveniment a debutat cu un deplin succes al organizatorilor, dovada fiind numărul mare de participanţi. Tăiatul porcului Şi în satele din Maramureş, sacrificarea tradiţională a porcului în prejma Crăciunului, face parte dintr-un ritual care se spune că este o înlocuire a celebrării sacrificiului unui mare zeu solar, care a luat numele Sfântului Ignatie. După sacrificare, nu se face nimic până când cei care participă la acest ritual nu ciocnesc un pahar de ţuică la pomana porcului. După tranşarea lui, bătrânii prevestesc vremea anului următor sau mărimea iernii, după forma pe care o are splina porcului sacrificat.


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural
Revista SATUL vă recomandă în continuare 5 articole
Fotografia câştigătoare la concursul cu tema PEISAJ DE IARNĂ
Citeşte mai mult
Revista SATUL vă recomandă