De-ale bunicii
Revista Satul - Anul V, nr. 13, 2013


Cum se face untul de casă şi alte sfaturi utile


Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc


Oţet cu usturoi pentru indigestie
Pisaţi bine patru căţei de usturoi; stoarceţi apoi sucul, după care adăugaţi trei linguri de oţet.
Beţi preparatul cu înghiţituri mici şi vă veţi simţi mai bine.

Hreanul te scapă de dureri
Frunzele proaspete de hrean se pun pe frunte şi la ceafă pentru a ameliora <b>durerile de cap şi migrenele.</b>

Pentru a scăpa de <b>durerile reumatice,</b> se aplică pe zonele articulaţiilor frunze de hrean ce au fost mai înainte înmuiate în apă cu sare.

Rădăcina rasă de hrean e bună pentru <b>stimularea digestiei,</b> pentru <b>recăpătarea poftei de mâncare şi dacă vă simţiţi slăbiţi</b>.

În caz de <b>crampe intestinale sau indigestie</b>, se rade rădăcina de hrean şi se face o pastă care se aplică timp de cca 20 de minute pe zona stomacului.

La fel, în caz de <b>lombosciatică</b>, se pune pastă de hrean ras într-o pânză şi se oblojeşte locul dureros timp de 30 de minute.

Salate mai gustoase
Frunzele de hrean se pot adăuga şi la salatele de vară cu castraveţi şi telemea, dând un gust răcoritor.
De asemenea, frunzele de hrean se pot folosi pentru umplut cu carne, precum cele de viţă, ştevie sau tei.

Ca să nu te pişte ţânţarii
Mănâncă mult usturoi proaspăt şi ţânţarii te vor ocoli.

Pentru fân mai aromat
În creşterea animalelor, chimenul se seamănă pe păşuni pentru aromatizarea fânului consumat de animale.

Pentru o toaletă curată
Amestecaţi zeama de la 2 - 3 lămâi cu pudră de borax şi veţi observa cât de bine se curăţă toaleta, lasând şi un miros natural.

Insecticide naturale
Se prepară ceaiuri de urzică şi muşeţel cu care se stropesc apoi legumele. Spre exemplu, cu cât roşiile sunt mai neregulate, cu atât sunt mai netratate chimic.

Pentru ca roşiile să ţină mai mult
Ţine roşiile la temperatura camerei pentru a rezista mai mult. Depozitate în frigider, se strică mai repede.

<i>Învăţături culese de Ana A. Negru</i>



Articolul precedent: Cum se face untul de casă şi alte sfaturi utile


Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural