Evenimente

Curs de permacultură la Brașov


În data de 30 - 31 mai, va avea loc la Centrul Cultural Reduta din Brașov un curs de permacultură, susținut de Gabriel Diaconu, inițiatorul proiectului Permacultura Strâmbeni.
Curs de permacultură la Brașov
Pregătire straturi pentru legume
Ești pasionat de grădinărit bio și pomicultură, de natură și un mod de viață sustenabil? Locuiești ori vrei să te muți la sat și plănuiești să te ocupi cu agricultura ecologică? Vrei să te implici în proiecte rurale şi urbane, în proiecte sociale, de mediu sau în comunități? Atunci, exact pentru tine e cursul. Data și locația Cursul va avea loc în perioada 30 - 31 mai, între orele 9:00 - 17:00, la Centrul Cultural Reduta din Brașov. Cost 200 lei Număr maxim de participanți 25 persoane Cine va susține cursul Gabriel Diaconu este trainer și designer certificat de permacultură, concentrându-se pe designul de ferme, dar cu experiență și pe proprietăți mici urbane sau rurale. În 2011, a inițiat proiectul de la Strâmbeni (detalii aici), unde s-a și mutat în anul următor, pentru a crea o gospodărie tradițională. Acolo și-a pus în practică cunoștințele acumulate despre grădinărit organic, livezi mixte, plante perene, fertilizatori biologici, precum compostul și vermicultura, managementul deșeurilor și construcții naturale. Gabriel a făcut parte din echipa de 6 luni ce a implementat designul fermei Ridgedale Permaculture (http://www.ridgedalepermaculture.com/), unul din cele mai cunoscute exemple de permacultură la nivel de fermă din Europa. Acolo și-a îmbunătățit cunoștințele practice și teoretice despre designul profesionist de permacultură, stabilirea sistemelor agroforestiere la scară mare, pășunatul holistic prin rotație, grădinărit organic, fertilizatori biologici, construcții naturale, managementul deșeurilor, administrarea proiectelor și a oamenilor. Gabriel și-a luat diploma de PDC (curs intensiv de design de permacultură de 2 săptămâni) cu Richard Perkins, unul din cei mai experimentați traineri și designeri de ferme din Europa, precum și cea de Management Holistic, curs facilitat de Anders Lerberg Kopstad, fermier norvegian și trainer de Management Holistic acreditat de Institutul Savory. Ca trainer, Gabriel susține cursuri introductive în permacultură (până în prezent, la Strâmbeni și București) și oferă consultanță pentru designul fermelor bio și proprietăților rurale/urbane. Rolul unui astfel de eveniment Este acela de a clarifica cu ce se ocupă permacultura, de a introduce bazele teoretice și practice ale designului și implementării acestuia pe proprietăți rurale sau urbane, ținând cont de factorii ecologici, economici și sociali. PROGRAM Cursul este extrem de intensiv, cu multă informație condensată și abordează următoarele teme, în patru sesiuni de circa 90 de minute. Între cele patru sesiuni, vor fi trei pauze, două de recreere, a câte 30 de minute fiecare și una de masă, ce nu va dura mai mult de o oră. Ziua 1 - Istoria, eticile și principiile permaculturii - Metodologia de abordare a designului unei proprietăți în funcție de scară, obiective și nivelul comercial - Soluri - istorie, importanță, eroziune, aspecte de ordin fizic, metode biologice de îmbunătățire potrivite dimensiunii și culturii - Apa - circuit, precipitații primite vs precipitații utile, stocare, metode de irigație - Păduri/arbori silvici - importanță, sisteme agrosilvice, perdele forestiere, culturi pentru biomasă, relația cu cultura umană Ziua 2 - Grădini de legume pentru nevoile proprii - design, stabilire, mentenanță, metode integrate de control al dăunătorilor și bolilor, plante companion, plante mai puțin cunoscute - Livezi, grădini silvice, "forest gardens" - design, complexitate, stabilire, succesiune, plante benefice, mentenanță, metode integrate de control al dăunătorilor și bolilor, aspectul luminii ca factor limitant, sisteme agrosilvice cu integrarea pășunilor sau culturilor - Înmulțirea plantelor perene - Viața în mediul rural - aspecte sociale și economice - Construcții naturale - introducere, folosirea cobului, designul de case eficiente energetic - Permacultură urbană - Permacultură la nivel de fermă - model de business, culturi profitabile în funcție de scară, situația agriculturii din România - Direcții viitoare, proiecte din țara noastră La fiecare temă, se prezintă exemple practice și se dau resurse (cărti, materiale video) pentru aprofundarea studiului. Participanții vor putea studia și 2 exemple de design în timpul cursului - unul de fermă, cel de-al doilea, de gospodărie rurală. Sunt încurajate persoanele cu un nivel de documentare deja existent despre agricultură (chiar și minim), cu proiecte reale, care vor concretiza ulterior informația. Aspecte legate de preț Dacă nu îți permiți cursul din punct de vedere financiar, atunci e bine să știi că există și locuri cu buget redus sau gratis, ce vor fi alocate în funcție de motivație. Astfel că, dacă îți dorești să ai acces la informația prezentată și să faci ceva util cu ea, trimite un e-mail la adresa [email protected], justificând modul în care societatea sau ecosistemul va beneficia de participarea ta la acest curs. Pentru transparență, banii rezultați din curs contribuie la construirea uneia dintre primele ferme regenerative din România, ce va servi ca model, loc de practică pentru fermieri, centru de educație și cercetare pentru agricultura ecologică regenerativă. Modalitatea de plată va fi comunicată ulterior celor înscriși. Numărul de participanți fiind limitat la 25 de persoane, plata unui avans este necesară pentru rezervarea locului. Înregistrați-vă acum, completând formularul de mai jos:


Ana A. Negru
Fondatorul revistei SATUL

Ana (n. 1978, într-un sat săsesc din Ardeal) este pasionată de satul tradiţional şi de fotografia etnografică. Din dorința de a împărtăși cu cât mai multă lume din frumusețea, bunătatea, chibzuința, credința, creativitatea, valorile și viziunea plină de sens pe care le întâlnea în călătoriile ei prin sate sau pentru a trage anumite semnale de alarmă, în iunie 2009, ea dă startul proiectului său de suflet - revista SATUL.
Începând din februarie 2013, Ana este foarte pasionată și de brutăria artizanală cu maia, iar în februarie 2018, ea a demarat cu mult drag un proiect cultural pe care l-a denumit "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc". În cadrul acestuia, Ana se lasă inspirată de frumusețea naturală a satelor noastre și evidențiază particularități tradiționale prin intermediul crestăturilor, ștanțelor, ingredientelor, culorilor.
Pentru cei interesați, Ana organizează, din timp în timp, ateliere despre prepararea pâinii artizanale cu maia.
Contact: <i>[email protected]</i>
Copyright © Revista SATUL
Reproducerea integrală sau parţială a textelor sau ilustraţiilor din revistă este
posibilă numai cu acordul prealabil scris al SC START-UP Advertising SRL.
Toate drepturile rezervate. SATUL - Marcă înregistrată.
SATUL - Revista pentru promovarea traditiei si culturii din mediul rural